Make your Inquieries side 8

Nytt innlegg

 Innlegg 
Ise Vikdal
God Jul og Godt Nytt År
Ei riktig God Jul og eit Godt Nytt År til alle slektsforskere.

Ise Vikdal
Vefsn Slektshistorielag

23 Dec 2009 14:08
Geir Tverå
God Jul
Henger meg på med et lite utdrag fra "Storjorden" (1922) http://www.iva.no/storjorden.htm av J.M. Ingebrigtsen:

Naar julen nærmet sig var det mangt og meget som maate være færdig til jul. Vedskuret maatte man ha fuld av ophugget ved (et merke paa at vedk. var i taalelig økonomisk forfatning), høi rikelig hjemkjørt, ski forarbeidet til alle som kunde bruke dem, sæletøi, reip, skotøi m. m. maate være fiks i stand til jul, og saa brygges, bakes - flatbrød, stomp og lefse - de sidste velklint med smør o. s. v., saa man kunde faa det mest
mulig hyggelig i julen. Husvask selvfølgelig kvelden før juleaften, og et dække halm paa gulvet.
Juleaften badning i et større badekar - først de
smaa, saa de større og tilsidst husmoren, der tidligere har hjulpet til med de andre. Ved kveldtid andagt sittende rund et dækket bord - rikt eller fattig, efter enhvers evne - lutefisk m. m. grøt ( gomme. ) Efter maten bordbøn og et salmevers. Nogen sov ikke julenatten - læste og sang. –Juledags morgen op kl. 4, trække paa sig nye klær, forsaavidt de hadde hat raad til at anskaffe sig saadanne, - en dram og de bedste juleønsker, en kaffetaar - da ogsaa for barna, med en liten godbit til, hvorpaa disse da glæde tumlet sig i julehalmen.
Naar saa alle hadde vasket sig og kommen i bedst mulig antræk, var det at sætte sig rundt julebordet, som, hos dem der var bedst situert, stod fulddækket: En stor, rund julekake - paalagt kroker og kruseduller av utrullet deig i lange traade før stekningen - anbragt paa en talerken midt paa bordet til skuebrød de to første juledage, og hvilken kake ikke maatte spises førend sidst i julen, - en talerken for hver sitteplads og person, hvorpaa var anbragt saa meget julemat som der kunde ummes - en trehørnet lefse nederst, saa mindre lefseterninger, ost og brødskiver, et ribben fedt sauekjøt, andet godt kjøt (oksebring) og opskaaren tunge m. v. Forrøvrig var der anbragt fællesmat paa bordet. Det paa
talerkenerne - malte trætalerkener - blev da i almindelighet spart, og enhver for sig gjemte denne til senere, for da av og til at ta sig en bit derav eller ha en godbit at gi en eller anden av sine venner som indfandt sig. Julebordet maatte staa urørt til man var færdig med morgenandagt og bordbøn.
Første juledag maatte alle holde sig hjemme - ingen maatte være ”Jule-Peter.” Kappestriden om at være først en snøkvisit til nærmeste naboer med flasken juledags morgen, by en dram og ønske til like med julen, regnedes ikke for at bli ”Jule - Peter.” Første juledag stod ællesmaten paa bordet hele dagen. Anden juledag og senere
kunde man derimot besøke hinanden saa meget de vilde.
Med ski paa benene kunde de da ofte fare lange veie for at besøke venner og slegtninger. At kjøre kunde kun hændelsesvis ske. Der vanket da ogsaa skisport i stor skala i julen, likesom baade unge og gamle flokket sig sammen efter tur i nabogaardene for at utføre leke av mange slags. Julen var saaledes den festtid som alle mæst glædet sig til. Man tok sig da en hvil fra det travle arbeide, og julen varet til og med 13de dag, ja,
ansaaes ikke for at være helt forbi før efter Kyndelsmesse.
***

Ha en riktig god jul og et godt nytt år!

Mvh
Geir

28 Dec 2009 02:02

 

Legg inn svar 

Signatur:

Tittel:




Forhåndsvisning


Formatering
Du kan sette inn fet og kursiv tekst ved å trykke på knappene til høyre under innskrivingsboksen.

Linker
Webadresser i teksten omgjøres til linker. Du ser dette på forhåndsvisningen. Vær vennlig å teste linkene før du poster. Linker åpnes i nytt vindu, så du forlater ikke denne siden.

Forhåndsvisning
Les forhåndsvisningen grundig. Når et innlegg er postet, kan det ikke endres.

Kode -->>